Ocean 14 x 24

17,990 kr34,990 kr

Vår mest allsidiga tränings- och tävlingsbräda 

Kona Ocean, sprungen ur de skandinaviska vattnen.

År av intensivt utvecklingsarbete har lett fram till vår mest funktionella bräda för träning och tävling i alla förhållanden. Ocean’s exceptionellt låga skrov och reaktiva konstruktion gör att du oavsett nivå nu kan hantera vind och vågor med lätthet. Tillsammans med en extra lång och optimalt placerad fenbox där du enkelt kan justera och anpassa den medföljande och handslipade glasfiberfenan helt efter förhållanden och din paddelstil, är detta tränings- och tävlingsbrädan för dig som söker utpräglad stabilitet och glid. Om du vill ha en enda bräda är detta vår rekommendation.

Nollställ

Funktionsdetaljer 

Volym 

Ocean är designad med minsta möjliga volym i förhållande till vilken vikt på paddlare som den ska klara att bära samt den normalfart som brädan är tänkt att kunna paddlas iVåra omfattande fälttester på vattnet har visat att en balanserad volymfördelning är avgörande för hur brädan kommer att fungera i olika förhållanden och hur brädan reagerar på olika belastningar under paddlingFör att motverka stampning (pitch) och för att brädan ska bli så funktionell som möjligt så har ståytan successivt höjts bak mot aktern 

Med en s.k. anpassad volym ger brädan god stabilitet även när brädan styrs från aktern, d.v.s. att det finns tillräckligt med flytkraft för att bära paddlaren även när denne står i aktern vid exempelvis en pivot-vändning. Den ökade volymen i aktern gör också att brädan lättare kommer med vågorna vid exempelvis medvindspaddling (downwind). Den förhöjda ståytan bidrar också till att vatten lättare rinner av brädan och att det vatten som spolats över kanterna kan rinna ner mot och ut igenom de tvådubbla dräneringshålen.  

Däck 

Däcket på Ocean har en matta i EVA av yttersta kvalitet med s.k. diamond-struktur för att ge optimalt fäste samt att underlätta cirkulationen i fötterna vid långa paddlingar. Däcksmattan är dessutom nedsänkt i däcket för att brädan ska kunna behålla en så låg tyngdpunkt som möjligt. En extra s.k. surf-matta medföljer också. Denna är tänkt att användas om du vill surfa med brädan i brytande vågor och ger då extra grepp och stöd när du står i surf-position med bakre foten tvärs över brädan. Surf-mattan placeras då i aktern, precis framför det bakre fästet för fångremmen. 

Dränering 

För effektiv dränering har Ocean konstruerats med tvådubbla dräneringshål. Dessa är nedsänkta i brädans sidor med en negativ aktervinkel för att hindra vatten från att rinna tillbaka in på brädan. Däcket sluttar aningen utåt sidorna för att få vattnet att naturligt rinna mot dräneringshålen. 

Fenan 

Ocean levereras med en 7 tums (175 mm) handslipad glassfiberfena av högsta klass. Att den just är tillverkad i glasfiber har en mängd fördelar som att den t.ex. får rätt flex och vikt i förhållande till brädan. Fenans design är optimerad för att ge kursstabilitet, manöverbarhet och minimalt motstånd i vattnet. Fendjupet erbjuder också en bra balans mellan stabilitet och manöverbarhet och funkar utmärkt för pivot-vändningar även på grunt vatten. Fenan har också en tillräcklig lång bas (175 mm) i förhållande till brädans storlek för att ge bästa möjliga kursstabilitet och acceleration. Fenvinkeln på 51° gör att den med lätthet kan paddlas igenom sjögräs etc.  

Fenbox 

Fenboxen är av så kallad US-modell med en totallängd 10 tum (254 mm) vilken är avsevärt längre än vad andra använder. Att vi har valt att montera en så lång box gör brädan än mer anpassningsbar och möjligt för paddlaren att justera fenans placering helt efter rådande vattenförhållanden och individuell paddlingsteknik. Vi har också valt att placera fenboxen betydligt längre fram på brädan än andra tillverkare då vi såg hur viktigt detta var för brädans prestanda och hur vi kunde öka denna genom detta. 

Ytskikt 

För att brädan ska ge kunna ett inspirerande intryck efter många års användande, insåg vi också att vi dels behövde en tilltalande och stilren grafik som var enkel att återskapa om den skulle behöva repareras. Vi behövde också ett hållbart och skyddande ytskikt som var starkt nog för att klara lättare stötar. Eftersom vi nu var en del av bilbranschen genom vår tillverkare fortsatte vi i samma bana och kapslade in konstruktionen med fyra lager billack.  

Visserligen påverkar mängden lack brädans vikt något men vi såg att ett starkt ytskikt har en viktigare funktion för brädans livslängd än dess vikt,  brädans vikt kan ses ur flera aspekter. En relativt lätt bräda är att föredra vid accelerationer och vid medvind, medan en tyngre bräda behåller farten längre när den kommit upp i fart samt vid sid- och motvind.  

Då våra brädor är tränings- och tävlingsredskap av högsta klass, ville vi också ge dem ett exklusivt intryck likt en exklusiv racercykel, då många av de som insett fördelarna med SUP som kompletterande träning kommer just från cykling. Att brädorna dessutom poleras till högglans från fabrik fyller flera syften där ett är att den glider snabbare i vattnet, en annan är att den drar åt sig mindre smuts och en tredje är att den alltid går att polera upp till nyskick även efter flera års användande. En annan aspekt med tanke på produktpris är också att våra brädor med karbonlaminat innehåller betydligt mer karbon än vad en cykelram i karbon gör... 

Detaljer 

Ocean har två infästningar för fångrem (leash) utifrån vad som passar dig och förhållandena. Ett sitter framför ståytan vilket oftast används vid träning- och tävling samt ett fäste i aktern för paddling och surfing i brytande vågor.  I fören finns också en infästning (FCS) för action-kamera, så att du exempelvis kan filma dig själv för teknikstudier etc. Framför ståytan finns också fyra fästen för att t.ex. kunna montera ett elastiskt packsystem så att du kan ta med olika förnödenheter.  

Stabilitet 

I vår strävan att producera marknadens snabbaste och mest funktionella brädorna för SUP-träning/tävling har vi behövt fokusera på ett flertal olika parametrar. Tidigt insåg vi att en av nycklarna till detta var stabilitet, d.v.s. att brädorna skulle upplevas mer stabila vilket i sin tur gav upphov till vårt motto “Stability for Performance”. 

När vi pratar om stabilitet så pratar vi i regel om två typer av stabilitet. Den första typen kallar vi initialstabilitet och med det menas hur stabil brädan upplevs när vi står på en stillaliggande bräda. Initialstabiliteten är som mest intressant när vi ska utvärdera rekreationsbrädor (uppblåsbara, allround) där man i många fall står stilla på brädan eller paddlar i relativt låga hastigheter. Den andra typen av stabilitet och som är mer betydande när det gäller tävlings- och träningsbrädor kallar vi sekundärstabilitet. Denna typ av stabilitet visar på hur stabil brädan upplevs vid skrovfart och exempelvis vid accelerationer.  

För att komma fram till hur vi skulle kunna öka brädornas stabilitet krävdes omfattande beräkningar i design- och konstruktionsprogram för hydrostatik/hydrodynamik och till slut lyckades vi hitta sätt att sänka ståytan utan att det inverkade på brädans vridstyvhet och karaktär.  

Att ståytan ligger så nära vattenytan som möjligt innebär att brädans och paddlarens gemensamma tyngdpunkt (GTP) sänks. Detta gör att brädan för mer stöd av vattnet och upplevs mindre nervös. Brädan “rullar” inte lika lättd.v.s. vickar från sida till sidaDetta kan du enkelt testa genom att ställa dig i parallell-position med fötterna så nära brädans kanter som möjligt. Om du sedan lyfter upp ena foten i luften så kommer brädan inte att slå runt. Genom att vi står närmare vattnet får vi även en bättre kontroll på brädan och kan enklare trimma och styra den genom viktförflyttning 

Jämförelse och hydrostatik 

Genom att använda marinarkitektoniska principer kan vi nu enkelt analysera och jämföra brädors stabilitet och glidVi har härigenom fått fram unika indextal som vi nu kan använda för att säkerställa vilken bräda som passar just oss bäst utifrån våra syften och förutsättningar. Vi kan också tillämpa detta på alla nya brädor som vi producerar. Formeln för dessa tal innefattar alla aspekter av stabilitet och glid och innefattar t.ex. ståytans placeringtyngdpunkt, volymfördelning, breddvåtyta, vattenlinjelängd, vikt etc. 

Mer information

Vikt Inte tillgänglig
Längd

14'0", 4,27 m

Bredd

24,0", 61,0 cm

Material

Carbon, Carbon-hybrid, Hybrid

Volym

182 L, 187 L, 204 L, 221 L

Stabilitetstal (högre är stabilare, min 74, max 180)

Glidtal (högre bättre, min 8, max 35)

24

Paddlarens vikt

< 100 kg

Stabilitetsvärdering

Färg

blå-vit-blå, svart-blå-vit

Varumärke

Kona

VÅR HISTORIA

Forskning & Utveckling

VÅRT TEAM

KUNSKAPSBANKEN