Välj rätt utrustning

Vi finns här för dig 

På Kona gör vi brädor och utrustning som vi vill ska användas och älskas under lång tid. Du gör en stor investering och vi vill att allt ska bli rätt från början. Våra erfarna experter hjälper dig och du är alltid välkommen att ringa dem, ingen fråga är för liten.  

Med rätt utrustning kommer du att tillbringa fler timmar på vattnetVårt mål att du ska få ut så mycket som möjligt av din upplevelse och nå dina mål. Därför har vi tagit fram den här guiden 

Fritid, motion eller tävling? 

Stand up paddling, SUP, är idag en av de snabbast växande vattensporterna i Norden. Den lockar allt ifrån elitmotionärer inom olika konditionsidrotter, till vågsurfare, yogautövare och nyfikna vattenälskare. 

Det finns en mängd brädtyper och utrustning för olika användning. Vilken brädtyp som passar just dig beror på din erfarenhet och hur du planerar att använda den. Enkelt uttryckt beror brädans egenskaper på breddlängd och förens form. En bred bräda med rund för ger mycket stabilitet. En längre och smalare bredare är snabbare. En spetsig för klyver vågorna bättre. Det är det enkla svaret. Det avancerade svaret handlar om designformer, stabilitets- och glidtal liksom materialval. Konas uttalade ambition är att vara marknadsledande. Vi lägger mycket tid i vårt utvecklingslabb.

Motionspaddling, träning och tävling

SUP är en fantastisk tränings- och tävlingsidrott. Den ger både kondition, styrka och utmanar balansen. På Kona presenterar vi vårt produktutbud genom löftet ”Stability for performance”. Detta gäller oavsett om du ska köra sprint eller distans, plattvatten eller vågor. 

Din längd, vikt och paddelteknik påverkar valet av bräda. Kona har därför flera storlekar av samma modell. 

Våra modeller finns både i epoxy och kolfiber. Brädorna tillverkas med en skumkärna. Den lamineras sedan, dvs. täcks, med ett ytterlagar i glasfiber eller kolfiber som ger styvhet och finish. 

Glasfiber är det kostnadseffektiva och robusta alternativet medan kolfiber är lättare och styvare. Kolfiber är alternativet för dig som söker det bästa utan att kompromissa. 

Utvalda brädor för träning
 

Fritidspaddling och yoga

Söker du efter en bräda som ska passa för rekreationspaddling och upptäckter fina sommardagar? Då passar en bred och stabil bräda med fästen för packning. Det är också ett bra alternativ för barn. Denna typ av bräda är också lämplig för yoga. 

Utvalda produkter för fritid och yoga

Uppblåsbar eller hård bräda

Uppblåsbara SUP-brädor är lätta att förvara och transportera eftersom de hoprullade får plats i en ryggsäck. De är också stryktåliga. Om du funderar på en uppblåsbar bräda är det viktigt att du kollar kvaliteten. Det finns många nivåer på marknaden. Konas modeller finns i det högre kvalitetssegmentet med en marknadsledande teknologi. De här brädorna tål att användas under många år. 

Hårda brädor är generellt snabbare och styvare eftersom de kan designas med mer avancerade skrovformer. Fenboxen kan också göras styvare vilket påverkar brädans prestanda 

Många av Konas modeller finns tillgängliga både som uppblåsbara och hårda versioner. Det gäller även för Konas tränings- och tävlingsmodeller. 

Välj en bräda som passar dig

INVESTERA I ETT PERSONLIGT RÅDGIVNINGMÖTE OM DU ÄR OSÄKER PÅ DIN INVESTERING

Övrig utrustning att tänka på

Använd alltid leash 

Den enskilt viktigaste säkerhetsdetaljen är en leash, en fångrem. Den ser till att du inte separeras från din bräda ute på vattnet. Om du tävlar är en coil (snurrad och elastisk fångrem) det bästa valet. Då släpar inte fångremmen i vattnet eller kommer i vägen för paddling och manövrar. Tänk på att alltid ha en hel och stark fångrem. Byt gärna leash varje år för att vara säker. 

Val av fena 

Den tredje delen av din utrustning är fenan. Ju mer seriöst du ska använda din bräda, till träning, tävling eller i vågor desto viktigare är din fenaDet finns flera olika material med olika egenskaper. Våra experter hjälper dig med vilken variant som passar bäst för ditt syfte. Det finns också så kallade klickfenor. Dessa passar för rekreationspaddling och kräver ingen skruv eller mutter för att sätta fast. 

Vårda och förvara din bräda

En uppblåsbar bräda håller längre om du tvättar av den med sötvatten efter användning och undviker att förvara den länge i solen. När du ska släppa ut luften ur en uppblåsbar bräda är det viktigt att trycka ned ventilen försiktigt i början till dess trycket minskat. Det minskar slitaget på ventilen och brädan håller längre. Vid vinterförvaring är det viktigt att brädan är helt torr.  

Även en hård bräda håller längre om den inte förvaras länge i solen. Ligger brädan i en boardbag rekommenderar vi att du lämnar en glipa för att ventilera ut fukt. För vinterförvaring välj en plats med så jämn temperatur som möjligt. 

Kläder efter väder

SUPpaddling är en året-runt-aktivitet En bra våtdräkt eller torrdräkt, neoprenskor och handskar är allt du behöver för att stå emot kyla. Numera finns även vattentäta paddeldräkter (overall) där du kan ha ett underställ under. 

Handskar 

För att få bästa möjliga grepp och känsla ska du välja en handske som inte är för tjock. Med en tjocklek på 2 till 3 mm håller du värmen under de flesta förhållanden.  

Skor 

Under vinterhalvåret är det självklart med skor. Det kan vara bra även på sommaren om du ska gå på steniga stränder. Neoprenskorna efterliknar barfotakänslan så mycket som möjligt. De är mjuka och flexibla och finns i olika tjocklekar. 

VAL AV PADDEL

Val av paddel!

Paddeln betyder lika mycket för SUP-paddlaren som stavarna för längdåkaren. Om du ska träna seriöst eller tävla är valet av paddel mycket viktigt. Då behövs en lätt och styv paddel, oftast i kolfiber, som du kapar eller justerar till rätt längd. Beroende på om du paddlar i olika förhållanden och har en paddel med fast längd kan du behöva mer än en paddel. Diskutera gärna med våra experter. 

Det finns flera olika slags material i paddlar. Aluminium är mest stryktåligt medan kolfiber är lättast och styvast. Där emellan finns glasfiber och olika hybridmodeller med en mix av glasfiber och kolfiber. Ju högre andel kolfiber, desto styvare och responsivare. 

Konas generella rekommendation är att paddeln ska vara 5 till 10 centimeter längre än kroppslängden. Om ni är flera som använder samma utrustning rekommenderas en justerbar eller tredelad paddel.  

Välj en paddel som passar dig

Val av paddelblad

Vid tävling och seriös träning behövs ett stumt blad som svarar bra mot vattnet och ger stor utväxling. Om du ska använda brädan till motion är det oftast bättre med lite svikt i bladet. Det ger en mjukare känsla och gör det enklare att manövrera. 

Instruktionsfilm för din uppblåsbara SUP!

Har du köpt en uppblåsbar SUP? I vår nya instruktionsvideo hittar du allt du behöver för att snabbt och enkelt förbereda din uppblåsbara SUP-bräda för en efterlängtad tur på vattnet.  Här går vi igenom allt från specifika delar och hur du fyller på luft till hur du...

SUP-podden.

SUP-podden är den nya heltäckande podden där allt du önskar veta om SUP behandlas.

Vinterpaddling

Håll din SUP-bräda pumpad! - Vintern är bäddad för nya unika naturupplevelser.    Gör som vi, blås upp din bräda och upptäck det häftiga med vinterpaddling. Inget är så fascinerande och avkopplande som att paddla i snöfall och att navigera bland isflak.   Tips inför...

Den fulländade SUP-brädan – Läs historien om Kona Ocean

Idén bakom Ocean handlade om att vi ville skapa den fulländade träningsbrädan som kunde hanteras av alla oavsett tidigare erfarenhet, och därigenom kunde uppleva tjusningen och förstå nyttan av att träna SUP.

Val av bräda för träning

Alla typer av SUP-brädor kan i princip användas för träning men vill du få rätt upplevelse och effekt så finns det några grundläggande faktorer att tänka på

Personlig rådgivning

Investera i en rådgivning och få mer tillbaka när du köper!  Varför är det personliga rådgivningsmötet så viktigt?  Det personliga rådgivningsmötet ger dig en ingående förkunskap i SUP-träning och den utrustning som krävs för att få ut maximal effekt av din kommande...

Kona racing-team

SUP är extremt bra träning Dan är en av hörnpelarna i Kona racing team. Under lång tid var fotboll hans främsta fokus och han spelade på elitnivå, bland annat i näst högsta ligan i Norge. Dan äger och driver Idrottslabbet Linköping. Han jobbar med fysiologiska tester,...

Olika uppblåsbara teknologier

Bra - Enkel lager konstruktion Vi startar vägledningen med Enkel Skin eller Enkel Skikt Teknologin. Alla konstruktionsmetoder börjar med dropstitch; tusentals inre trådar mellan de två dropstitch-lagren, som när de är fyllda med luft tillåter brädan att expandera till...

Vilken paddelteknik?

Paddlingsfrekvens/kadens Vid val av paddeln bör vi tänka på vilken frekvens/kadens vi paddlar i vid normal distansfart (under aeroba tröskeln), dvs en arbetstid på runt ca en timmes paddling. Vid dessa arbetstider ligger vi normalt i vad vi kallar växel 3...

Varför just Quickblade paddlar?

Varför väljer vi paddlar från Quickblade? Quickblades paddlar har koniska skaft med olika flex - som en längdåknings stav - skaften är byggda i speciella formar som är anpassad till specifik paddel - bladet har en smart konstruktion som gör att man får ut mera area på...

VÅR HISTORIA

Forskning & Utveckling

VÅRT TEAM

KUNSKAPSBANKEN