Välj rätt utrustning
Vi finns här för dig
På Kona gör vi brädor och utrustning som vi vill ska användas och älskas under lång tid. Du gör en stor investering och vi vill att allt ska bli rätt från början. Våra erfarna experter hjälper dig och du är alltid välkommen att ringa dem, ingen fråga är för liten.
Med rätt utrustning kommer du att tillbringa fler timmar på vattnet. Vårt mål att du ska få ut så mycket som möjligt av din upplevelse och nå dina mål. Därför har vi tagit fram den här guiden.
Fritid, motion eller tävling?
Stand up paddling, SUP, är idag en av de snabbast växande vattensporterna i Norden. Den lockar allt ifrån elitmotionärer inom olika konditionsidrotter, till vågsurfare, yogautövare och nyfikna vattenälskare.
Det finns en mängd brädtyper och utrustning för olika användning. Vilken brädtyp som passar just dig beror på din erfarenhet och hur du planerar att använda den. Enkelt uttryckt beror brädans egenskaper på bredd, längd och förens form. En bred bräda med rund för ger mycket stabilitet. En längre och smalare bredare är snabbare. En spetsig för klyver vågorna bättre. Det är det enkla svaret. Det avancerade svaret handlar om designformer, stabilitets- och glidtal liksom materialval. Konas uttalade ambition är att vara marknadsledande. Vi lägger mycket tid i vårt utvecklingslabb.
Motionspaddling, träning och tävling
SUP är en fantastisk tränings- och tävlingsidrott. Den ger både kondition, styrka och utmanar balansen. På Kona presenterar vi vårt produktutbud genom löftet ”Stability for performance”. Detta gäller oavsett om du ska köra sprint eller distans, plattvatten eller vågor.
Din längd, vikt och paddelteknik påverkar valet av bräda. Kona har därför flera storlekar av samma modell.
Våra modeller finns både i epoxy och kolfiber. Brädorna tillverkas med en skumkärna. Den lamineras sedan, dvs. täcks, med ett ytterlagar i glasfiber eller kolfiber som ger styvhet och finish.
Glasfiber är det kostnadseffektiva och robusta alternativet medan kolfiber är lättare och styvare. Kolfiber är alternativet för dig som söker det bästa utan att kompromissa.
Fritidspaddling och yoga
Söker du efter en bräda som ska passa för rekreationspaddling och upptäckter fina sommardagar? Då passar en bred och stabil bräda med fästen för packning. Det är också ett bra alternativ för barn. Denna typ av bräda är också lämplig för yoga.
Uppblåsbar eller hård bräda
Uppblåsbara SUP-brädor är lätta att förvara och transportera eftersom de hoprullade får plats i en ryggsäck. De är också stryktåliga. Om du funderar på en uppblåsbar bräda är det viktigt att du kollar kvaliteten. Det finns många nivåer på marknaden. Konas modeller finns i det högre kvalitetssegmentet med en marknadsledande teknologi. De här brädorna tål att användas under många år.
Hårda brädor är generellt snabbare och styvare eftersom de kan designas med mer avancerade skrovformer. Fenboxen kan också göras styvare vilket påverkar brädans prestanda.
Många av Konas modeller finns tillgängliga både som uppblåsbara och hårda versioner. Det gäller även för Konas tränings- och tävlingsmodeller.
Övrig utrustning att tänka på
Använd alltid leash
Den enskilt viktigaste säkerhetsdetaljen är en leash, en fångrem. Den ser till att du inte separeras från din bräda ute på vattnet. Om du tävlar är en coil (snurrad och elastisk fångrem) det bästa valet. Då släpar inte fångremmen i vattnet eller kommer i vägen för paddling och manövrar. Tänk på att alltid ha en hel och stark fångrem. Byt gärna leash varje år för att vara säker.
Val av fena
Den tredje delen av din utrustning är fenan. Ju mer seriöst du ska använda din bräda, till träning, tävling eller i vågor desto viktigare är din fena. Det finns flera olika material med olika egenskaper. Våra experter hjälper dig med vilken variant som passar bäst för ditt syfte. Det finns också så kallade klickfenor. Dessa passar för rekreationspaddling och kräver ingen skruv eller mutter för att sätta fast.
Vårda och förvara din bräda
En uppblåsbar bräda håller längre om du tvättar av den med sötvatten efter användning och undviker att förvara den länge i solen. När du ska släppa ut luften ur en uppblåsbar bräda är det viktigt att trycka ned ventilen försiktigt i början till dess trycket minskat. Det minskar slitaget på ventilen och brädan håller längre. Vid vinterförvaring är det viktigt att brädan är helt torr.
Även en hård bräda håller längre om den inte förvaras länge i solen. Ligger brädan i en boardbag rekommenderar vi att du lämnar en glipa för att ventilera ut fukt. För vinterförvaring välj en plats med så jämn temperatur som möjligt.
Kläder efter väder
SUP–paddling är en året-runt-aktivitet En bra våtdräkt eller torrdräkt, neopren–skor och handskar är allt du behöver för att stå emot kyla. Numera finns även vattentäta paddeldräkter (overall) där du kan ha ett underställ under.
Handskar
För att få bästa möjliga grepp och känsla ska du välja en handske som inte är för tjock. Med en tjocklek på 2 till 3 mm håller du värmen under de flesta förhållanden.
Skor
Under vinterhalvåret är det självklart med skor. Det kan vara bra även på sommaren om du ska gå på steniga stränder. Neopren–skorna efterliknar barfotakänslan så mycket som möjligt. De är mjuka och flexibla och finns i olika tjocklekar.
VAL AV PADDEL
Val av paddel!
Paddeln betyder lika mycket för SUP-paddlaren som stavarna för längdåkaren. Om du ska träna seriöst eller tävla är valet av paddel mycket viktigt. Då behövs en lätt och styv paddel, oftast i kolfiber, som du kapar eller justerar till rätt längd. Beroende på om du paddlar i olika förhållanden och har en paddel med fast längd kan du behöva mer än en paddel. Diskutera gärna med våra experter.
Det finns flera olika slags material i paddlar. Aluminium är mest stryktåligt medan kolfiber är lättast och styvast. Där emellan finns glasfiber och olika hybridmodeller med en mix av glasfiber och kolfiber. Ju högre andel kolfiber, desto styvare och responsivare.
Konas generella rekommendation är att paddeln ska vara 5 till 10 centimeter längre än kroppslängden. Om ni är flera som använder samma utrustning rekommenderas en justerbar eller tredelad paddel.
Val av paddelblad
Vid tävling och seriös träning behövs ett stumt blad som svarar bra mot vattnet och ger stor utväxling. Om du ska använda brädan till motion är det oftast bättre med lite svikt i bladet. Det ger en mjukare känsla och gör det enklare att manövrera.