Vi hjälper dig! Ring 0141-21 70 70 och prata med en av våra experter.
Nytt avsnitt av SUP-podden. Lyssna här!
Snabb leverans!
Fri frakt!
Gratis returer!
Leverans till:
Leverans till:
Sverige (SEK)
Ändra
Språk: SV / EN

Varför ska vi träna?

Varför ska vi träna?

Med bara några dagar kvar av detta år, vill jag ta tillfället i akt att bjuda in till lite eftertanke. Mitt arbete handlar till stor del om att hjälpa människor, specifikt att förändra och ännu mer specifikt hållbar förändring. Det kan innebära att vi antingen börjar göra något, gör mer av något, gör mindre av något eller kanske till och med slutar göra något helt och hållet.

Att uppnå hållbar förändring bygger på att ständigt ställa frågor och ifrågasätta vad och varför vi gör det vi gör. Utan att först veta vad den önskade förändringen kommer att leda till är det omöjligt att veta om den kommer att leda till något bättre.

De frågor vi bör ställa oss själva kan ofta uppfattas som hårda och provocerande, vilket också är syftet. Bara när vi berör en öm punkt blir vi medvetna om den. Om våra känslor inte väcks kommer vi bara att fortsätta som tidigare.

Jag skulle inte göra mitt jobb genom att säga att något är bra om det inte är det. Om en person inte kan svara på varför de behöver min hjälp kommer jag inte heller att kunna hjälpa dem. Det sista jag vill göra är att lägga mycket energi på något som ändå inte kommer att göra någon skillnad, och för mig handlar det också om att förstå hur det kommer att göra skillnad.

Under dessa helger när vardagen är bruten och vi kanske har lite extra ledig tid, kan det vara dags för eftertanke. Något som vi faktiskt bör göra regelbundet och som i många fall är lika viktigt som att genomföra uppföljningstester av vår träning. Utan dem vet vi inte om det vi gör leder till det vi vill ha. Det råd jag alltid ger till mina idrottare innan en ny start är att stanna upp och tänka efter varför vi egentligen tränar? För många kan denna fråga vara svårare än den absolut hårdaste träningen som tänkas kan.

Det finns inga rätt eller fel svar här och det första vi kanske bör fråga oss är vad syftet är med träningen eller om vi ens har ett syfte? Är anledningen till att vi tränar för att det får oss att må bra eller handlar det om att försöka uppnå något specifikt mål? Oavsett vårt svar är det uppföljningsfrågorna som höjer intensiteten.

Till exempel, om svaret är att vi tränar för att må bra, vad är det som får oss att må bra? Är det för att frisättningen av endorfiner får oss att känna oss mer positiva inför livet eller är det för att vi känner oss stolta över att vi har genomfört träningen? Om jag tränar för att gå ner i vikt, frågan är då varför ska jag gå ner i vikt? Vad skulle bli bättre om jag når min önskade vikt? Tränar vi bara för att kunna jämföra oss med andra? Värderar vi oss själva som bättre för att vi tränar mer eller som sämre för att vi inte gör det?

Om träningen istället är för ett specifikt mål, vad hoppas vi vinna genom att uppnå det målet? Har vi tänkt på varför vi egentligen lägger så mycket tid och energi på att uppnå detta specifika mål? Har jag en realistisk bild av vad målet faktiskt kommer att innebära?

Ju mer specifika svar vi kan ge oss själva, desto mer kommer vi att se värdet av vårt arbete och vår träning. En vanlig insikt är att vi bara tränar av vana eller för att få uppmärksamhet från andra. Inget av detta är i sig fel och ju tidigare vi förstår att så är fallet, desto snabbare kan vi göra en förändring. Det kan dock finnas mycket mer allvarliga skäl till varför vi tränar. Vissa kan vara rent destruktiva, men om vi bara blir medvetna om varför kan vi också få hjälp att hitta bättre sätt.

Som du kanske kan föreställa dig har vi alla våra personliga skäl för att träna och vissa former av träning är mer effektiva än andra. Så finns det något universellt att sträva efter när det gäller träning och fysisk aktivitet? Min erfarenhet säger mig att det finns. Det som all träning bör inkludera och sikta på är att utveckla oss som individer. Att det bidrar till att göra oss starkare i vår vardag.

Förståelse spelar också en roll här, dvs. att vi inte bara förstår att det vi gör kommer att leda till förbättring, utan också hur. Ökad förståelse är också utveckling. Så det spelar ingen roll om utvecklingen sker på en intellektuell eller fysisk nivå. Det enda viktiga är att vi gör det rent för att vi vill.

Syftet med detta inlägg var inte att förstöra den trevliga julstämningen vi kanske befinner oss i, utan att få oss att tänka lite djupare. Det som ger oss mest energi och motivation är när vi både kan se vart vi är på väg och varför, då brukar det oftast inte vara något problem med att se hur vi ska komma dit!

Det finns så mycket mer jag skulle kunna lägga till detta extremt viktiga ämne, men det får bli vid ett annat tillfälle! Om du har några frågor om det vi har diskuterat här kan du också kontakta mig via support@kona-sports.com eller ringa mig på +46 (0)141 21 70 70.

Gå ut och njut av din utveckling, var du än är! Goda helger!

/Magnus R Lindstedt

Joachim 2023-12-27



Missa inte våra andra inlägg

2024-03-30
KONA Academy™Kona Academy är Kona Sports nya utbildningsplattform där du kan hitta svar på allt du är nyfiken på gällande SUP
2024-03-18 15:51
"SUPerior insights" - Del treFörutom det uppenbara - Detta är vad som gör SUP så speciellt och utvecklande
2024-03-18 15:35
"SUPerior insights" - Del tvåDen ultimata träningsformen - Därför ser jag SUP som en av de mest funktionella aktiviteterna vi kan ägna oss åt.
2024-03-14
Omvandla sport med AI: Din 24/7 flerspråkiga assistentBanbrytande forskning för topprestationer - Innovativ för din idrottsliga framgång - Skräddarsydd träning, enastående resultat - Alltid här för dig, på vilket språk som helst - Din sportresa, omdefinierad
2024-02-14
Nordic stroke De fem faserna av SUP-paddlingscykelnI den här videon får du en kort introduktion till den prestandaorienterade paddeltekniken Nordic Stroke och hur vi kan paddla mer effektivt genom att använda vår kroppsvikt och tyngdkraften för att driva vår paddelbräda.

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Jag vill få förtur till realisation, nyheter och kampanjer.

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan